Dekanın Mesajı

Dekan Prof. Dr. Adem SözüerDeğerli İstanbul Hukuk Fakülteliler,

Yeni öğretim yılımıza coşku ve sevinçle başlıyoruz. Çünkü yine ülkemizin en başarılı ve nitelikli gençleri aramıza katıldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanan öğrencilerimizi gönülden tebrik ediyorum. Aramıza yeni katılanlarla, hem olan hukuku öğrenip, hem de onu adalet perspektifinden sorgulayarak, olması gereken hukuk için birlikte kafa yormaya devam edeceğiz. Evrensel hukuk ilkeleri ışığında ülkemizin pozitif hukukunu irdelerken; öğrencilerimizin karar verme makamlarına geldiklerinde, özerk kişilikler olarak tarafsızlık içinde karar veren ve kanunları doğru uygulayan hukukçular olmaları için, yine tüm gayretimizi göstereceğiz.

Yurdumuzun her köşesinden ve her kesiminden gelen öğrencilerimizin; farklılıklara tahammül eden, anlamaya, tanımaya ve öğrenmeye çalışan bir zihniyete sahip olmalarını arzu ediyoruz. Bunu sağlamaya katkıda bulunan, diğer ülkelerden gelen öğrenci ve öğretim üyeleri ile birlikte gerçekleştirdiğimiz uluslararası etkinlikleri ve işbirliğini arttırarak sürdüreceğiz. Bu noktada yaptığımız ve yapacağımız etkinliklerle ilgili bazı bilgileri paylaşmak isterim: Geçen yıl öğrencilerimiz , “Alman ve Türk Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku -Hukuk Sistemlerinin Toplumsal Temelleri İçinde Gelişmesi” isimli uluslararası projede, ceza hukukunun en karmaşık konularında yabancı dilde tebliğ sundular, tartıştılar. Göğsümüz kabardı. Onlarla iftihar ettik.

Aynı duyguları Hollanda Lahey’de yapılan 35. The Telders International Law Moot Court yarışmasında da yaşadık. En iyi efor gösteren takım ödülünü alan öğrencilerimizi tekrar candan kutluyorum. Odesa Üniversitesi Maritime Moot Court yarışmasına katılarak yazılı ve sözlü aşamalarda birincilik kazanan, noterlik mesleği konulu yarışmada üçüncü olan, 33. İstanbul Üniversitesi Spor Şöleni’nde erkek ve kız voleybol takım şampiyonluğu alan, satranç turnuvasında ikinci olan, Fakültemizifarazi dava yarışmalarında en iyi biçimde temsil eden öğrencilerimize de teşekkür ediyorum. Aramıza yeni katılan öğrencilerimizle birlikte aynı başarıların artarak devam edeceğine güvenim tamdır.

Fakültemiz geçtiğimiz yıl, Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali, Türkiye-İsviçre Hukuk Günleri, Türkiye- Kore Ceza Hukuku Günleri, Türkiye- Bosna Hersek Hukuk Günleri, Fransız-Türk Borçlar Hukuku Reformları Sempozyumu, Uluslararası Sağlık Turizmi Hukuku Kongresi, 3. Leiden Sarin Hava Hukuku Farazi Dava Yarışması başta olmak üzere çok sayıda Uluslararası etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Bu yıl da ulusal ve uluslararası etkinliklere devam ediyoruz. 26 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında, ana teması “kadına yönelik şiddet ve ayrımcılık” olan Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali’nin ikincisi yapılacaktır. 27 ülkeden 70 akademisyenin katılacağı akademik etkinliklerin yanı sıra, 37 ülkeden 150’ye yakın film gösterilecek, bu filmlerin oyuncu ve yönetmenleri ile buluşmalar sağlanacaktır. Türkiye-Azerbaycan Hukuk Günleri, Balkan Ülkeleri Özel Hukuk Sempozyumu, Uluslararası Barolar Birliği Sempozyumu, Prof. Dr. Stephan Thaman’nın Amerikan Ceza Hukuku Sertifika Programı, Türkiye-Bosna Hersek Hukuk Günleri, Ceza Hukuku Günleri bu yıl yapılması planlanmış diğer etkinliklerimizdir. Erasmus Seminerleri bu yıl da birçok ülkeden çok sayıda yabancı akademisyen tarafından yürütülecektir. Farazi dava yarışması takımlarımız, yine ulusal ve uluslararası farazi dava yarışmalarına katılacaktır. Yine yurt dışından gelen akademisyenler tarafından İngilizce ve Almanca olarak verilecek derslerin, öğrencilerimizin yabancı dillerinin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağı kanaatindeyiz.

Her öğretim yılının başlangıcında olduğu gibi aynı inanç ve kararlılıkla hukukun üstünlüğü ve insan hakları ilkeleri rotasında yeni ufuklara yelken açıyoruz. Hakikat ve özgürlüğe dair yeni sorular keşfetmek, muhtemel cevaplar üzerinde tartışmak istiyoruz. Aramıza yeni katılan ve sayısı 200’e ulaşan öğretim elemanı kadromuzla, Türkiye’nin en büyüğü ve en köklüsü, dünyanın da en önde gelenleri arasında olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin, her yıl katılan gençlerin katkılarıyla daha iyiye gideceğine inancım tamdır. Bu inanç ve heyecanla hoş geldiniz diyor ve tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum.

Prof. Dr. Adem SÖZÜER

03 Şubat 2017